Tasarım

Endüstri Devrimi ile birlikte üretim araçları değişmiş; mekanik, elektronik ve sonrasında otomasyon ve akıllı teknolojiler hayatımıza girmiştir ama tasarım önemini hep korumuştur. Taş Devri ile başlayan, insanoğlunun sürekli bir şeyleri tasarlama isteği veya zorunluluğu, bireysel ihtiyaçlardan doğmuş olsa da, sonrasında tüm toplumun ihtiyaçlarına dönüşmüş, hatta bir anlamda ihtiyaç yaratılmıştır.

Bununla birlikte tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle, ihtiyaçlar yerini beğenilere bırakmış ve satın alma alışkanlıklarını direkt etkilemiştir. Endüstrileşen giyim sektöründe, tüketim alışkanlıklarını belirleyen hatta yaratan en önemli unsurlardan biri ihtiyacın da önüne geçen beğeni yani tasarımdır. Bir ürünün önemi ve işlevinden ziyade, kimi zaman görselliği yani tasarımı onu cazip kılar. Özgünlük, fonksiyonellik ve dayanıklılık ise tasarımı destekleyen unsurlardır.

Moda ve Tasarım

Beslenme tarzından saç stiline, araba renginden spora kadar moda kavramı hayatımızın birçok yerinde karşımıza çıksa da, akıllara ilk gelen hep aynıdır: “moda = giyim”. Modayı en çok giyim kuşamla ilişkilendirir, en çok da ona yakıştırırız.

“Değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik” anlamına gelen moda, kısaca yeniliği yani değişimi ifade eder. Bu değişimlerin uzun ya da kısa süreli olması, o modanın etkisi hakkında bize fikir verir. Peki, modayı etkileyen nedir? Ya da kimdir? Burada devreye estetiğin dışa vurumu olan “güzel sanatlar” girer ve elbette onu uygulayan sanatçı yani “tasarımcı”.

Fakat tasarımcının işi sanatçının işinden daha zordur, çünkü sanat, sanat içindir fakat tasarım insan içindir. Sanatçı sanatını icra ederken istediği renkleri, şekilleri, yöntemleri ve araçları kullanabilir. Sanatçı ise özgürdür, sanatını kimseye beğendirmek zorunda değildir. Zaten sanat da beğenme/beğenmeme kavramları üzerine inşa edilmez, duygu ve düşüncelerin ifadesidir.

Tasarım ise en az bir beğenen ve bir beğendireni kapsar. Tüketimin hızlandığı ve ürünlerin kullanım süresinin her geçen gün azaldığı günümüzde, giyim; en hızlı tüketilen ürünlerin başında gelmektedir. Tüketim bu kadar hızlanırken, giyim seçimlerinde ise yaratıcı ve özgün tasarımlar her zaman ön plana çıkmaktadır.

Akar Tekstil Tasarım Merkezi

Ege Bölgesi’nin en büyük hazır giyim ve konfeksiyon üreticilerinden biri olan Akar Tekstil; üretimdeki gücünü tasarıma da yansıtmış ve 2013 tarihinde Tasarım Merkezi’ni hayata geçirmiştir. İzmir’deki Tasarım Merkezi’nin yanı sıra; Almanya’daki Tasarım ofisiyle tasarım ağını genişleten Akar Tekstil, Avrupa’daki trendleri de yakından ve yerinde gözlemlemektedir.

Tasarımda yaratıcılık ve özgünlükle birlikte, teknoloji kullanımı ve zamanın öneminin de bilincinde olan Akar Tekstil Tasarım Merkezi, dinamik ekibiyle yılda yaklaşık 100 bin adet numuneyi tasarlayacak kapasiteye sahiptir.

Sürdürülebilirlik anlayışını üretimin her alanına yansıtan Akar Tekstil, 3D CLO teknolojisini üretim sürecine dâhil ederek; malzemeden, enerjiden, zamandan ve insan gücünden ciddi anlamda tasarruf eder, bu sayede mutlu müşteriler yaratır. Bir yandan üretimi hızlandırırken, öbür yandan doğal kaynakların korunmasına da özen gösteren Akar Tekstil, yılda 10 binin üzerinde koleksiyona imza atmaktadır.

Tasarım Merkezi’nin yaratıcı, özgün ve hızlı tasarımları rekabette öne çıkarken; müşterilerin beğenisine sunulan tasarımlar, yüzde 70 gibi yüksek bir oranla onaylanır ve üretime dönüşerek vitrinlerdeki yerini alır.

Tüm ürün ve numunelerin görüntülerini; profesyonel fotoğraflandırma, görsel düzenleme ve arşivleme teknolojisi olan “E-shot 360” ile gerçekleştiren Akar Tekstil; 360 derece açılı çekimlerle, içten ve dıştan tüm ayrıntıları görüntüleyebilmekte ve otomatik olarak uygulanan filtreleme ve düzenlemelerden sonra bu görüntüleri anlık olarak arşivine aktarabilmektedir.

3 boyutlu hareketli/hareketsiz görüntü elde ederek, ürünün görünümünden iç dikiş izlerine kadar birçok ayrıntıyı elde edebilen E-shot 360 teknolojisi, otomatik etiketleme sistemiyle de arşivlemeyi kolaylaştırır.

 

2013

Kuruluş

%70

Üretime dönüştürülen tasarım oranı.

10.000

Tasarlanan (yıllık) koleksiyon sayısı.

100.000

Numuneye dönüştürülen (yıllık) tasarım sayısı.

Çalıştığı birçok markada, modayı bir yıl önceden tasarlayarak koleksiyonlar oluşturan Akar Tekstil Tasarım Merkezi; yıl içinde farklı kültür ve coğrafyadaki moda akımlarını da yakından ve yerinde takip eder.

Farklı ülkelerdeki moda ve alışveriş fuarlarına da katılım gösteren Akar Tekstil Tasarım Merkezi, düzenlediği alışveriş destinasyonlarıyla yeni kumaş ve aksesuarları da tanıyarak, tasarımlarını her geçen gün zenginleştirmektedir.