Üretim

Son 30-40 yılda üretim ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi, moda ve tasarımı da doğrudan etkilemiş; moda trendleri de geçmişe oranla çok daha hızlı değişmeye başlamıştır. Trendlerin bu derece hızlı değişimi, maddi olarak modaya olan ulaşılabilirliği kolaylaştırırken, modanın ise ömrünü kısaltmakta ya da başka bir deyişle, modayı sürekli yenilemektedir.

Dünyada moda ve üretimin bu derece hızlı tüketilmesi, ihracatta önemli bir paya sahip olan Türk tekstil sektörünü de doğrudan etkilemektedir. Dünyadaki üretim hızıyla yarışarak yatırımlarını bu yönde sürdüren Türk Tekstili; yüzyılların verdiği dokuma tecrübesini, günümüz teknolojisinde devam ettirmekte, kaliteli üretimleriyle rakiplerinden ayrışmaktadır.

Akar Tekstil’de Üretim

Girişken bir politikayla üretim birimlerini artırarak büyümesini sürdüren Akar Tekstil; yeni yatırımlarıyla istihdam ve ihracatta, bölge ve ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır. 3 bine yakın personeli ve 200 bin metrekareye ulaşan üretim alanlarıyla Ege Bölgesi’nin en büyük tekstil üreticileri arasında yer alan Akar Tekstil, küresel birçok hazır giyim markasının üreticiliğini gerçekleştirmektedir.

2004 yılında İzmir’de başladığı üretim hayatını, 2018’de Manisa Kula’da ve 2020’de ise Mardin Savur’da kurduğu fabrikalarla devam ettiren Akar Tekstil; sürdürülebilir üretim anlayışını benimsemekte ve uygulamaktadır.

Sürdürülebilir Üretim

Tasarım Merkezi’nden ar-ge projelerine, sosyal sorumluluk projelerinden endüstriyel ilişkilere kadar birçok alanda sürdürülebilirlik prensibinin izlerinin görüldüğü Akar Tekstil; Mardin Savur’daki son yatırımı olan bölgenin LEED Sertifikalı ilk ve tek tekstil fabrikasıyla da bunu doğrular.

Üretim araçlarıyla birlikte en büyük yatırımı, üretimi gerçekleştiren insan kaynağına yapan Akar Tekstil; 2021 yılında İzmir, Manisa ve Mardin’de, toplamda 4 bin personelle üretim yapmayı hedeflemektedir.

Üretim Alanları

Tasarım ve Model Kalıp

Yatırım ve istihdam odaklı büyümeyi misyon edinen Akar Tekstil, sürdürülebilir üretim anlayışını yatırımlarına da yansıtmaktadır. Bölgesindeki en büyük örme konfeksiyon üreticilerden biri olan Akar Tekstil’in; misyon ve vizyonunda değiştirilemez tek kriter sürdürülebilirliktir. Özgün ve özel tasarımlarıyla, hızlı üretime uygun konfeksiyon ürünleri sunarak, müşterileri tarafından tercih edilir bir üretici olma yolunda adımlar atmaktadır.

15 kişilik Tasarım Merkezi ile yılda 10 bin adet üzerinde koleksiyon hazırlayan Akar Tekstil, alanında tecrübeli 50 makineci ve 15 kalıpçıdan oluşan Numune Hazırlama Departmanı ile yıllık 100 bin adet numune hazırlama kapasitesine sahiptir.

Kesimhane

İzmir, Manisa ve Mardin’deki fabrikalarındaki kesimhanelerinde 20 masada serim yapan Akar Tekstil; kesimlerini ise 5 adet Cutter ile gerçekleştirmektedir. Aylık toplam kesim kapasitesi 2 milyonun üzerinde olan Akar Tekstil, bünyesinde hassasiyet ve hız gerektiren tam otomatik bilgisayarlı kesim makineleri ile hızlı ve güvenli üretim için gerekli tüm altyapıya sahiptir.

Kumaş deposundan gelen kumaşlar gelişmiş makineler aracılığıyla ürün adetlerine bağlı olarak kesilir ve barkod sistemleri ile etiketleme yapılır. Tüm bu işlemler baştan sona, anlık olarak ERP sistemiyle takip edilerek kayıt altına alınır.

Laboratuvar

Birçok marka tarafından akredite edilen Akar Tekstil’in İzmir fabrikasındaki laboratuvarı, bünyesinde; çamaşır makineleri, tambur, PH metre, pilling cihazı, pull test cihazı, shaker cihazı, etüv, sürtünme haslığı cihazı ve ışık kabini gibi tüm gerekli cihazlarla test ve kontrollerini gerçekleştirmektedir.

Akar Tekstil Laboratuvarı’nda; suya karşı test, terlemeye karşı CF, 5 kez yıkamadan sonra görünüm, evde çamaşır yıkamaya karşı boyutsal sabitlik, boncuklanma direnci, kutu, bükülme, PH, CF’ten kuru sürtünme/ıslak sürtünmeye karşı test, CF’ten ev tipi çamaşır yıkamaya, süblimasyon, CF’ten tükürük testi, aksesuarlar, çekme testi, nikel testi ve baskı testi gibi testler yapılmakta, müşteri gerekliliklerine uygun raporlama ve arşivlemeler yine aynı şekilde, akredite laboratuvarda gerçekleştirilmektedir.

Dikimhane

Dikim alanlarında 40’ar kişiden oluşan 20 adet bant ile üretim yapan Akar Tekstil, dikim operasyonlarını toplamda 800 dikim operatörü ile gerçekleştirmektedir. Tüm bantlarda ayrı bulunan proses kontrol ekipleri tarafından her operasyonun kontrolleri anbean yapılarak ürünlerin en iyi kalitede dikilmesi sağlanmaktadır.

Bununla birlikte; bebek ve çocuk giyim üretiminde tercih edilen ve müşteri isteklerine uygun her türlü  “Ürün Güvenliği” sistemleri, Akar Tekstil’de üretim sürecinde yer alan rutin bir adımdır. Üretimin başlangıcından son adımına kadar olduğu gibi, dikimhanedeki tüm bantlar anlık olarak boardlar ile performansları takip edilmekte ve ERP sistemi ile tüm ilgili birimler tarafından kontroller sağlanmaktadır.

Dekoratif İşlemler

Akar Tekstil; İzmir, Manisa ve son tesisi Kula’da tüm ürünlerin dekoratif işlemleri için oluşturduğu özel bölümlerde üretime katkı sağlamaktadır. Bin 300 metrekarelik alanda, baskı işlemleri için pano baskı dahil her türlü baskı gerçekleştirebilen ahtapot makinelerin yanı sıra; numune masaları ve ve fikse makineleri de dekoratif işlemlerde hizmet vermektedir. Bunların yanı sıra; 900 metrekare alanda kurulu olan nakış bölümünde ise, son sistem nakış makineleri her türlü nakış işlemini başarıyla gerçekleştirmektedir. Bin 100 metrekarelik alanda üretime katılanpres bölümünde ise; transfer baskından süblime baskıya ve taş yapıştırmaya kadar dekoratif süreçle ilgili ihtiyaç duyulacak tüm işlemler, üretimin bir parçası olarak Akar Tekstil’de yer almaktadır. Üretim sürecinde, tüm ürünler tüm aşamalarıyla takip edilerek kayıt altına alınır ve ilgili yazılımlar sayesinde en iyi sonuçlar elde edilir.

Kumaş ve Aksesuar Depo

Toplam 7 bin metrekarelik alana sahip olan ve ERP sistemi ile anlık olarak takip edilen kumaş ve aksesuar depo bölümlerinde;

  • GKK testleri,
  • Aksesuar uygunluk testleri ve
  • Depolama hizmetleri

vb. işlemler, müşteri/paydaşların isteklerine uygun prosedürlerle depolanır.

Yıkama ve Parça Boyama

Küresel birçok markanın üreticisi olan Akar Tekstil; yıkama ve parça boyama işlemlerini de İzmir Çiğli’deki ana fabrikasında, kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Ürünlerin görsel ve estetik yapılarının oluşturulmasını sağlarken, ar-ge merkezi, tasarım merkezi ve kalite birimleriyle koordineli çalışan Yıkama ve Parça Boyama Ünitesi,  moon wash, acid wash, cold dye, dry wash ve batik işlemlerini başarıyla uygular.

Sürdürülebilirliği üretimin her aşamasında benimseyen ve uygulayan Akar Tekstil, Yıkama ve Parça Boyama Ünitesi’nde de bunu doğrular. Yenilenen teknolojik altyapısıyla su ve enerji kullanımında yüzde 50 tasarruf sağlarken, aynı oranda atıklarını da azaltarak çevreye duyarlı üretimler gerçekleştirmektedir.

Üretimde verimliliği ve kaliteyi artıran teknolojik altyapısıyla hizmet veren Yıkama ve Parça Boyama Ünitesi, moon wash işlemlerinde günde 3 bin parçaya yaklaşan kapasiteyle çalışabilmekte; müşterilerinin taleplerini istenilen terminde ve kalitede karşılayabilmektedir.